Meg√©rdemelt pihen√©sem ut√°n Brexiteltem megint egy kicsit. V√©gigkalandoztam a brit sajt√≥t, n√©mi sp√©ttel k√∂vetve a teljes √∂sszeoml√°st. A torykn√°l az Eur√≥pa p√°rtiak azt se tudj√°k melyik als√≥gaty√°t vegy√©k fel, de m√©g a p√°lyaelhagy√≥k k√∂z√∂tt is akkora zavar van, hogy Boris egy v√°llr√°nd√≠t√°ssal otthagyta a pics√°ba az eg√©sz karrierj√©t, √©s ez tal√°n nem is a legnagyobb h√ľlyes√©g a r√©sz√©rŇĎl. K√∂zben a szakszervezetek √©s a brit neokomcsik √°ltal t√°mogatott Corbyn-t let√°madta a teljes labour frakci√≥.

Semmi sem biztos, de bármi lehetségesnek látszik.

Roppant m√≥k√°s l√°tni, hogy alig n√©gy nappal a szavaz√°s ut√°n a c√©ges levelez√©sben m√°r szor√≠tan√°k is a brit c√©geket bele az √≥ce√°nba. A dolog egy√©bk√©nt teljesen logikus, de ezzel egy√ľtt aggaszt√≥ perspekt√≠v√°t rajzol a kir√°lys√°g el√©. Egy brit term√©keket forgalmaz√≥ eur√≥pai c√©g nem baz√≠rozhat a lehetŇĎ legoptim√°lisabb kimenetelre, fel kell k√©sz√ľlnie a legrosszabbra, ami hi√°ba k√©t √©v m√ļlva esed√©kes, a v√°lt√°st gyakorlatilag h√≥napokon bel√ľl el kell kezdeni. Az √ļj term√©kek, brandek bevezet√©s√©hez egy √©v bŇĎven sz√ľks√©ges lehet egy sima landol√°shoz.

M√°sk√©nt: a britek kiv√°l√°sa, r√©szben, m√°r azelŇĎtt lezajlik majd, mielŇĎtt azt pap√≠ron elkezden√©k.

A kil√©p√©sp√°rtiak m√©g f√©lr√©szeg vigyorral legyintgetnek a negat√≠v k√∂vetkezm√©nyekre, √©s valami √©rthetetlen okb√≥l a n√©met aut√≥gy√°rt√≥k lobbij√°t√≥l rem√©lik a szabadkereskedelmi st√°tuszt, mintha az eur√≥pai kereskedelem kiz√°r√≥lag n√©met pr√©miumszed√°nokra √©p√ľlne.

Advertisement

A j√≥ h√≠r az, hogy a brit sajt√≥, a politik√°t√≥l √©s amerikai koll√©g√°ikt√≥l elt√©rŇĎen gyorsan √©s √©rtelmesen reag√°lt. A len√©zŇĎ proliz√°s √©s bŇĪnbakkeres√©s helyett, igyekeznek meg√©rteni mi vezetett el ide. M√©g jobb h√≠r, hogy ezekbŇĎl a cikkekbŇĎl Kolozsi √Ād√°m itthon r√©gen l√°tott √©rz√©kenys√©ggel, √©s nyitotts√°ggal √≠rt egy √∂sszefoglal√≥t, b√°tran aj√°nlom mindenkinek.

Igen. A probl√©m√°k az USA-t√≥l Eur√≥p√°ig hasonl√≥k, m√©g ha m√°s hangs√ļlyokkal is. Ezt itt a koncon is kit√°rgyaltuk, a spectator szinte sz√≥rul sz√≥ra √≠rja le azt, amit √©n k√©t h√≥napja √©s ez nem b√ľszkes√©gre ok, hanem az ijedelemre. Mert m√©gis mi a fasszal van elfoglalva a nyugati vil√°g szellemi elitje, ha egy brexit kell neki ahhoz, hogy ezt √©szrevegye.

Advertisement

De mondom, a britek most m√°r √©rteni szeretn√©k, m√©g ha nem is mindegyik. A politikai talkshow kir√°lya, John Oliver (am√ļgy kedvelem) olyan alp√°rian gŇĎg√∂s t√≠z percet produk√°lt, ami M√°ria Antoanettenek is becs√ľlet√©re v√°lt volna a Bastille elŇĎtt egy nappal. Az hagyj√°n, hogy sim√°n lediszn√≥basz√≥zta a m√°r bukott minisztereln√∂k√∂t, de a szerep√©bŇĎl kiesve gyakorlatilag ŇĎrj√∂ngve szidta az elitet, ami√©rt a n√©pre b√≠zott egy ilyen fontos k√©rd√©st.

Who needs democracy, when you have HBO?

√Čs ez m√©g mindig csak egy visszafojtott brit duhajkod√°s, a Foreign Policyben egyenesen az eliteket biztatj√°k l√°zad√°sra a n√©ppel szemben(!!!???). Pedig a Foreign Policy nem a Matula magazin, vagy az Onion, ahol ez a legjobb szat√≠r√°k egyike lehetne, hanem az a m√©rt√©kad√≥ k√ľlpolitikai lap, amit m√©g Samuel Huntington alap√≠tott.