This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ultralight túrázás sóhereknek.

Megmagyarázhatatlan jelenség, de a Konc-ontöbb a túrázó, mint a Prédikálószéken. Erről eszembe jutott egy tavalyi draftolt, elfekvő írásom a blogban. Esetleg valaki hasznát veszi. Kiegészítéseket pedig örömmel fogadok kommentekben.

Ha kezdő vagy, esetleg spórolni szeretnél, néhány gondolat és tipp túraruházatról és felszerelésről. Ez az a része a bulinak, ami nevetségesen drágává tudja varázsolni ezt a filléres hobbit, itt bujtatja a büdös lábát húszezres zokniba a fogyasztói sznobizmus. Természetesen jobb speciális, technikai cuccokkal mászkálni, kellemesebb száraz lábbal, vízhólyagok nélkül megérkezni, mint izzadtságban fürödve vacogni a turistaházban a nap végén, de ha elkezded bújni a szakáruházak kínálatát, mire körbenézel egy alsó kategóriás kocsi árát elverted.

Advertisement

Ezzel nincs is probléma, ha ez az egyetlen hobbid. Túrageeknek lenni semmivel nem rosszabb, mint hifi fanatikusnak, és ha rendszeresen jársz több napos, hetes hegyi túrákra, nem a minőségi felszerelés lesz az egyetlen ami a pénztárcádat terheli. Annál idegesítőbb a szaklapok és fórumok maximalizmusa, ha ez a hobbi csak az életed egy kis (bár nagyon kellemes) szeletét tölti ki. A csóványoson több százezer forintos felszerelésben fújtató alkalmi túrázó pedig nevetséges is.

Természetesen a szakboltok kínálatának alsó polcairól is összeválogathatjuk a dolgokat, de olcsónak ezek sem mondhatók, cserébe valóban a lehető legkevesebbet kapjuk. A felszerelés (sátor, hálózsák, derékalj) irgalmatlanul nagyok és nehezek, a vízhatlan(de lélegző) héjkabát legfeljebb egy óráig vízhatlan, a polárpulóverből pedig facsarni lehet az izzadtságot.

Advertisement

A túrázás élményét alapvetően megváltoztató ultralight felszerelés, normális áron egyenesen elérhetetlen a szakáruházak kínálatából. Az olcsó hús és a leve között fennálló idegesítő okoskodás beigazolódni látszik, de mint mindenhol itt is van megoldás.

Épeszű kompromisszumos megoldáshoz a következő forrásokat szedtem össze. Az Aldi/Lidl sport és túraruházata meglepően gyakran jó megoldás, egészen nevetséges áron. Nem minden cuccuk az, de néhány sorvezetőt felállítva, nem tévedhetünk nagyot. Túrazoknit, aláöltözetet, nyugodtan vehetünk, ezeket ugyanúgy Lycra-ból , mint a többször annyiba kerülő márkás társakat. A szabásmintát a kínai beszállító vagy lelopja vagy amúgy is ő gyárt a North Face-nek. Olykor a cérnán spórolnak, de az alapanyagon nem változtatnak.

Advertisement

Aláöltözetnek érdemes kompressziós, testre simuló darabot választani (lehetőleg hosszú ujjút), bármihez képest összehasonlíthatatlanul jobban szívja fel és párologtatja a nedvességet. Felső szigetelő rétegnek választhatunk softshellt (ajánlott a decathlon), ha rövidebb és száraz túrára megyünk (kisebb esőt elbír), de mind az Aldinál és a Lidlnél kapható évente egyszer-kétszer a kukás zsáknak kinéző ultralight pufikabát, ami egy polárpulóver súlyát, méretét hozza, csak éppen -5, akár-10 fokig melegen tart. A népszerű és olcsó polárpulóverekből érdemes a belülről lyuggatott változatokat keresni, különben ránk rohad.

Vízálló ruhát, héjkabátot nem tudok jó szívvel ajánlani se a diszkontokból, se a Decathlonból . A 4-10 ezres vízállónak hirdetett darabok legfeljebb egy kisebb esőt bírnak, a 2-10000 mm vízoszlop sajnos esőkabátnak kevés. A North Face Resolve Jacket leértékelésekben akár 15 ezer körül is kifogható, itt ennél jobb kompromisszumot eddig nem láttam.

Advertisement

Bakancs ügyben, ha nem jársz rendszeresen via-ferrata-n, és nem használsz hágóvasat, akkor a határőrök, rendőrök ellátmányából a feketepiacra kicsorgó új Haix bakancsokat ajánlom. Masszív, strapa bíró, kényelmes, három rétegű gore-tex membránnal, tehát nem ázik be, de szellőzik a lábad. 20 ezer körül szinte mindig találni ilyet a vaterán és apróhirdetési oldalakon. Szűkebb pénztárcával még a Lidl vízhatlan túrabakancsa elfogadható kompromisszum. Ha nem is a Grosslocknerre, de minden hazai hegyre jó és az alacsony Tátrára is megteszi.

Kiváló lehetőség mások hülyesége is. Túrabakancsból legalább egy számmal nagyobbat kell kell venni a láb erős mozgása miatt, de erre az alapvető igazságra sokan csak az első túra és a cseregarancia lejárta után jönnek rá. Egyszer használt, tökéletes állapotú kifejezések árulják el az ügyes választást a hirdetési oldalakon.

Advertisement

Hátizsákot szintén érdemes bepróbálni, az Aldi 30 literes ultralight zsákját két éve gyűröm probléma nélkül. Kényelmes, minőségi anyagból készült, szinte biztosan egy felsőközép zsák kópiája, ha nem ugyanabban az üzemben készült.

Ami elektromossággal működik, azt kizárólag ebay-ről érdemes. A fényerő királya a Cree XM-LT6 ledes zseb és fejlámpák, 1000-3000 ft között elérhetők postával (igaz, még 18650-es lion elem és egy töltő is kell hozzá). Egy szilikonos, vagy szilikongyűrűs plusz vízhatlanítás nem árt nekik, de ettől eltekintve tökéletes egy éjszakai túrára. Ebayn a kamásli (1500ft), cipőre húzható láncos hágóvas (3000ft) szintén a magyar árak töredékét jelenti (utóbbiban jégfalat ugyan nem, de rövidebb kezdő, vagy középhaladó téli magashegyi túrákat bevállalhatunk).

Advertisement

A jó sátor itthon elérhetetlen emberi áron, de külföldről sem könnyű úgy beszerezni. 2000mm vízállóság alatt nem veszel, mert beázik, legyen kétrétegű és lehetőleg duraluminium csővel, ne üvegszálassal, mert az, főleg hidegben, könnyen törik. Ha nem 3-4 kilós szörnyetegeket akarsz magaddal cipelni, máris 50-60 ezer ft környékére érkeztél és ez még csak az alsó kategória.

Az egyetlen általam ismert mód jobb minőségű (tehát min 2 ezer, de inkább 3-5 ezer mm-es, duraluminium vázas, 2 kg körüli) sátorra a brit ebay. A britek túramániások, és a csúcskategóriától a tisztes középmezőnyig rengeteg saját gyártó él meg a piacon. A vásárlók (sőt a boltok a beragadt készleteket) a megunt, nem használt cuccaik jelentős részét az ebayn keresztül adják el. Akkor sem kell elkeseredni, ha az eladó kizárólag belföldre postáz, a Royal Post egy kisebb sátrat 6 ezer ft-ért elhoz. Ha nem ez az első ebay vásárlásod, előre megadod a postaköltséget, általában meggyőzhetőek. Ha tudsz várni, az is megoldás, ha van ismerősöd, aki hajlandó elhozni.

Advertisement

Saját: Vango brit gyármányú, erős középkategóriás 2 személyes sátor, 3-5 ezres vízállósággal, duraluminium vázzal, új, cimkés állapotban. 10 ezer ft körül.

Hálózsák

A sátorhoz hasonló helyzet, itthon normális áron nincs, 2-3 C-ig komfortos 1 kg alatti hálózsák elérhető áron. Márpedig erre még egy nyári kárpátok túrán is szükséged lehet. Az egyetlen tűrhető kompromisszum a decathlon ultralight szériájának középső tagja, de kompressziós zsákkal közel 1,5 kilós súlya, azért túl van az ideális súly és méret határon. Ugyanennyiért, de leértékeléskor még l olcsóbban is hozzájuthatsz (postaköltséggel együtt) a Gellert X-treme light szériájához (900, 1100, 13000 gramm) a Sportsdirecttől, vagy a brit ebayről. A középső 1100 grammos hálózsák 0, +2 fokig komfortos.

Advertisement

A derékalj erősen ízlés és hátszerkezet függő, az enyém nem a legjobb (a hátam), egy polifoam inkvizíciós fájdalmakat jelent. Ha te is ragaszkodsz a civilizáció kényelméhez, az önfelfújó matracok között kell keresgélned. Ill nem kell. A Karrimor Xllite matraca 630 gramm, felfújt állapotban 4cm vastag, a hőszigetelése kiváló, összetekerve pedig befér egy kétliteres ásványvizes palackba. Ha a sportsdirecttől rendeled a hálózsákot, ezt is érdemes mellé csatolni. Akcióban 8 ezer ft körül elérhető.

Egyelőre ennyi.

Share This Story

Get our newsletter