Scamorza

Alig egy hónapja szüretelte le NAK a mosogatószökevény paradicsomról az első termést, aztán a zárómondatban jól meg is ette bazsalikommal, és Scamorza-val. A scamorza gyakorlatilag az olasz trappista, ha a nagy mennyiségben fogyasztott és olcsó sajt fogalmát értjük alatta. Mert egyébként a kettőnek semmi köze egymáshoz. A scamorza friss, érlelés nélkül készült sajt, gyakorlatilag egy újramelegített, és préselt Mozzarella. Íze tejes, állaga egy enyhén lágy parenyicára (az is hasonlóan készül) emlékeztet leginkább. Általában viaszba csomagolva kapható, megdermedt purhab formában.

Illustration for article titled Scamorza
Advertisement

Ezt akkor kommentben is leírtam nagyjából, a magyar sajtipart átkozva, amiért nem képes itthon megcsinálni. Az egyetlen és kivételes példát a Lidl hozta, ahol nem Scamorza néven, de magyar gyártótól lehetett kapni, egy scamorza gyanús sajtot, ráadásul igen baráti áron.

Jelentem újra kapható! A Sole Mizo gyártja Bácskai Gyúrt sajt néven (még valami sajtfesztivált is nyert, de azt én úgy képzelem, mint a jamaicai bobcsapat kiválasztását). Kezdjük a rossz hírrel: sajnos nem olyan jó, mint egy tisztességes scamorza. Az állaga sűrűbb, az íze halványabb és van egy enyhe kesernyés utóíze, aminek nem kéne lenni. Purhab helyett sajnos klasszikus háromszög formában.

Advertisement

De ez ne tántorítson el, mert még így szarrá veri a magyar trappisták, goudák, és egyéb ipari sajtok és szemetek minden képviselőjét.

Share This Story

Get our newsletter