Passport bitte!

Kurva veszélyes addikció a grafománia, remélem gyorsan lejövök róla, de most megint kénytelen vagyok a No 1 témáról írni, mert megint külpolitikai látomásom támadt (a háttérben a különvélemény megy, hogy ez jó jel vagy sem, nem tudom).

Az van, hogy Viktor akármekkora érzéketlen paraszt, a helyzetfelismerő képessége, főleg éles helyzetben, valószínűleg jobb, mint a kíméletlenül durva (+ fél%, vagy +1%) minimálbér tárgyalásokon edződött nyugati kollégáinak. Ha mást nem, azért, mert szeret magának éles helyzeteket csinálni. Az osztrákok egészen hétfőig kényelmes távolból osztották az észt, aztán a két beérkező (de Németországba tartó) menekültekkel tömött Railjettől a schengeni határok őrizete hirtelen sokkal fontosabb lett az emberi jogoknál.

Advertisement

Keddtől Csütörtökig ugyan születtek megvető cikkek a magyar módiról (gyakran joggal), aztán pénteken amikor a menekültek a Keletinél nyakukba vették az osztrák határt, a schengeni egyezmény csendben végleg kimúlt.

Magyarország ettől a pillanattól képtelen nemhogy feltartóztatni, de legalább számba venni, regisztrálni a tömegeket. Józan ésszel senki sem várhatja, gondolhatja, hogy a magyar hatóságok erőszakkal kényszerítik majd táborokba őket, ezt politikai és PR szempontok alapján sem tennék meg, de talán (remélem) még gusztusuk sincs hozzá.

Advertisement

Magyarország elesett és a labda mostantól az osztrák határnál pattog. Ott, ahol két megvető sercintés között, az osztrák kancellár azon sértődik meg b+, hogy nem négy, de hatezer menekültet kell átengedniük magukon, verdammt, was für ein krise! Ha rosszul döntenek, az átmeneti határzár mostantól 3-4 naponta nyílik majd újra, ahogy a menekültek a sajtó és a makulátlan osztrák imázs számára elviselhetetlen mennyiségűre torlódnak Hegyeshalomnál. Ha viszont rosszul döntenek, beengedik őket és imádkozhatnak, hogy a német kormány ne Passau előtt húzza meg a papírmentes menekültek előtt a határt. Csak, amíg rendesen lajstromba nem veszik őket instálom.

Egy hét múlva nem Budapesten lesz a világ szeme, hanem Bécsen.

Share This Story

Get our newsletter