Olyan sebess√©ggel p√∂r√∂gnek az esem√©nyek, fordulnak a kock√°k, √©s sz√©lkakasok, amit nem tudtam lek√∂vetni (r√©szben egy v√≠rusos nyavalya miatt). A horv√°tok komikus operett harc√°t√≥l, az EU nagygyŇĪl√©s fejvakar√≥s t√∂k√∂l√©s√©n √°t, a t√∂bbiek elk√©pesztŇĎen √°lszents√©g√©ig. Sz√≠jj√°rt√≥ minisztert nem is eml√≠tve, akin√©l tal√°n sosem volt m√©g jobb jel√∂lt az icebucket challenge-re. IdŇĎ kellett √°tgondolni, em√©szteni, √°t√©rt√©kelni azt, ami van.

√Čn l√©nyeg√©ben most egyetlen sz√°mot mondan√©k (33) √©s egy k√©rd√©st tenn√©k fel errŇĎl.

A jelenlegi √°ll√°s szerint a be√©rkezŇĎ t√∂megek kb. 33% sz√≠riai. Vannak m√©g term√©szetesen afg√°nok, irakiak, akik szint√©n h√°bor√ļs, vagy olyan jellegŇĪ ter√ľletekrŇĎl √©rkeznek, de a felm√©r√©sek szerint egyre nagyobb ar√°nyban j√∂nnek BangladesbŇĎl, Pakiszt√°nb√≥l, √©s a horv√°t lapokat olvasva a koszov√≥i alb√°nok is bekapcsol√≥dtak a buliba.

Akkor mi√©rt nevezi a nemzetk√∂zi sajt√≥ ŇĎket b√°rmif√©le megk√ľl√∂nb√∂ztet√©s √©s √°rnyal√°s n√©lk√ľl menek√ľlteknek?

Ha Viktor√©k propagandac√©lokat szolg√°l√≥ ‚Äúgazdas√°gi bev√°ndorl√≥‚ÄĚ terminus√°nak leegyszerŇĪs√≠t√©se torz√≠tja az igazs√°got, akkor a menek√ľlt is. J√≥, hazudok. Ha √©n tudom, akkor a BBC, Guardian, CNN √©s az √∂sszes t√∂bbi lap √©s csatorna tudja. A k√©rd√©s teh√°t az, ŇĎk mi√©rt hazudnak!

Advertisement

Tal√°n f√©lnek? Mivel a m√©dia nagy r√©sze nem hogy a migr√°ns kifejez√©st, de a a jobb √©let rem√©ny√©ben ide √©rkezŇĎk (am√ļgy teljesen ny√≠lt) t√©ny√©rŇĎl sem vesz tudom√°st, ez re√°lisnak tŇĪnik. Az elm√ļlt h√°rom h√©t t√∂bb tucat angol, n√©met √©s horv√°t nyelvŇĪ cikke k√∂z√∂tt egy olyat sem tal√°ltam (ma elŇĎsz√∂r a washington post!), ami a pakiszt√°ni, bangladesi √©s a t√∂bbi nem h√°bor√ļs √∂vezetbŇĎl √©rkezŇĎ emberrŇĎl besz√©lt volna √©s feltette volna k√©rd√©st, vel√ľk mit tegy√ľnk.

√Čn megehetem: erk√∂lcsi k√∂teless√©g√ľnk befogadni ŇĎket is?

Egy√°ltal√°n ki √©s kinek tartozik felelŇĎss√©ggel? Irak nem sokban k√ľl√∂nb√∂zik Sz√≠ri√°t√≥l, de Afganiszt√°nban a t√∂rzsi h√°bor√ļkon k√≠v√ľl az orsz√°g nagy r√©sz√©n relat√≠v b√©ke van. A helyi fanatikusok miatt persze rengeteg embernek lehet oka elj√∂nni, ak√°r menek√ľlni is, de ez eur√≥pai m√©rc√©vel minden muzulm√°n orsz√°gra meg√°ll. NŇĎkre, melegekre, √©s nagyj√°b√≥l mindenkire, aki szarul √©rzi mag√°t egy teokrata √°llamban. Ňźket erk√∂lcsi k√∂teless√©g√ľnk befogadni?

Advertisement

Na √©s persze a realit√°s az, hogy ha egyszer Eur√≥pa hat√°r√°ra √©rt√©l, akkor is menek√ľltnek fogod magad hazudni, ha csak jobb √©letet akarsz, szabad porn√≥t, vagy √©ppen te gyilkolt√°l Allah nev√©ben √©s legkev√©sb√© sem vall√°sos szomsz√©dok bossz√ļja elŇĎl menek√ľlsz.

Azt hiszem az eur√≥pai politika, √©s a sajt√≥ p√°nikszerŇĪen retteg att√≥l, hogy az ilyen k√©rd√©sek ajt√≥t nyitnak a gyŇĪl√∂letnek, jobban f√©lnek ettŇĎl, mint a be√°raml√≥ t√∂megek k√∂vetkezm√©nyeitŇĎl. Benne van a pakliban, hogy √©ppen ez nyitja majd ki azt a bizonyos ajt√≥t.

Advertisement

Eur√≥pa dr√°m√°ja ma m√°r nem a sz√≠riai menek√ľltekrŇĎl sz√≥l. Merkel megh√≠v√≥j√°t az eg√©sz vil√°g hallotta, ahogy az eg√©sz vil√°g l√°tta, hogy t√∂bb sz√°zezer ember √ļtlev√©l n√©lk√ľl bejutott az √°lmok f√∂ldj√©re. Nem hib√°ztatom ŇĎket, ha ŇĎk is elindulnak, √©s is azt tenn√©m a hely√ľkben. Orb√°n Viktor szeret nevets√©gesen nagy lufikat eregetni, de a 100 mill√≥ potenci√°lis bev√°ndorl√≥val nem t√ļlzott nagyot. A vil√°g lakoss√°g√°nak k√∂zel fele √©l h√°bor√ļs ter√ľleten vagy erŇĎszakos fenyegetetts√©gben.

Bangladesben 160 milli√≥, Pakiszt√°nban 190 milli√≥, Irakban 35 millio, Afganiszt√°nban 32 millio, Alg√©ri√°ban 40 milli√≥, Egyiptomban 85 millio ember √©l. Ez az hat orsz√°g sz√°mban a teljes EU lakoss√°g√°t k√∂zel√≠ti. Mindegyik orsz√°g k√°oszban, a k√°oszhoz k√©nyelmetlen√ľl k√∂zel, vagy brut√°lis szeg√©nys√©gben. A sz√°mokn√°l csak a n√©pess√©grobban√°s √ľteme elk√©pesztŇĎbb. Az elm√ļlt 60 √©vben √°tlagosan megn√©gyszerezŇĎd√∂tt a lakoss√°g. A sz√°mok Afrik√°ban sem jobbak, Eti√≥pia, a nyomor szimb√≥luma, k√∂zel 100 milli√≥ lakossal b√≠r, √∂tsz√∂r annyival mint hatvan √©vvel ezelŇĎtt.

Advertisement

Ha a k√∂vetkezŇĎ egy √©vben megt√∂rt√©nne a lehetetlen, a nyugat felsz√°moln√° az IS-t, a t√∂r√∂k, libanoni menek√ľltt√°borokat luxushotell√° fejleszten√©nk, tal√°ln√°nk egy a rendet betartani k√©pes vezetŇĎt Sz√≠ria √©l√©re, ha egy √©v m√ļlva egyetlen sz√≠r menek√ľlt sem √©rkezne, most m√°r akkor is bajban lesz√ľnk.

A pakiszt√°ni, bangladeshi, nig√©riai, eritreai indul√≥kat ez ugyanis nem fogja √©rdekelni. Ňźk l√°tt√°k √©s hallott√°k, hogy be lehet j√∂nni, megkapt√°k az emailt, levelet a testv√©r√ľktŇĎl, haverjukt√≥l, aki m√°r ott van. L√°tt√°k, hogy ehhez el√©g sokan lenni, k√©rni, n√©ha k√∂vetelni, √©s a sajt√≥nak mutatni a nyomorod, vagy a gyermeked. Nem √≠t√©lkezem, ahogy mondtam, √©n is ezt tenn√©m a hely√ľkben.

Advertisement

Mi történik?

A k√©t lehetŇĎs√©gbŇĎl az elsŇĎ, hogy Eur√≥pa ezt nem fogja meg√°ll√≠tani. Mert alkalmatlan r√°. A mai Eur√≥pa a kem√©ny szavak dac√°ra tal√°n arra is alkalmatlan, hogy a m√°r be√©rkezett hamisnak minŇĎs√≠tett menek√ľlteket majd visszak√ľldje. Sz√°zezrekrŇĎl besz√©l√ľnk. Mit fognak tenni a t√°borokban v√°rakoz√≥ t√∂megek, amikor meg√©rtik, hogy nincs mit vesz√≠teni√ľk? Mit csin√°l majd a n√©met, sv√©d, osztr√°k hat√≥s√°g, ha a k√∂nnyg√°z √©s a v√≠z√°gy√ļ elfogadhatatlan megold√°s? Hogyan terelik majd fel ŇĎket a rep√ľlŇĎre a sajt√≥ √©s a mobilkamer√°k ezreinek a f√≥kusz√°ban?

Advertisement

Ha Eur√≥pa ezt a val√≥sz√≠nŇĪleg nagyon cs√ļnya, √©s v√©res mŇĪveletet m√©gis lebonyol√≠tja, akkor is meg kell v√°laszolni a k√©rd√©st, mi legyen a be√©rkezŇĎ tov√°bbi sok milli√≥val? Orb√°n megold√°sa mellett az egyetlen m√°sik a Spanyolok√©. Lefizetni T√∂r√∂korsz√°got √©s L√≠bi√°t, hogy a sajt√≥ √©s a lelkiismeret√ľnk szeme elŇĎl rejtve int√©zz√©k el az √ľgyet. Ezt fogj√°k v√°lasztani. Orb√°n itt t√©ved: Eur√≥p√°ban nem kell embers√©gesnek lenni, csak annak illik l√°tszani, mert ez nem a v√°rv√©dŇĎ kapit√°nyok kora, hanem a diszkr√©t takar√≠t√≥k√©.

A 444-et majd f√©l √©vente √≠r r√≥la egy √∂sszefoglal√≥t a Guardian cikke alapj√°n. Sokkal kevesebben fogj√°k olvasni, mint Sz√©les G√°bor aktu√°lis elmezavar√°t, de √©n nem leszek k√∂zt√ľk. Az ostobas√°g, lustas√°g √©s az arrogancia olyan kever√©k√©t termelt√©k ki az elm√ļlt egy h√≥napban (tisztelet a kiv√©telnek: Plank√≥ G, √©s Magyari P.), ami egyszerre tasz√≠t √©s untat. Bede pl. egy kifejezetten rossz, a gyakorlatban √©rtelmetlen, a magyar viszonyok k√∂z√∂tt ostoba, teoretikus Economist cikk zanz√°j√°val n√°lam karrier m√©lypontot √©rt el.