This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Játsszunk szimbolikán!

forrás: 444.hu (intsa beágyazás nem működik)
forrás: 444.hu (intsa beágyazás nem működik)

Minap Cattani kolléga pendített meg a csodálatos osztrák verés után valamit, ami engem régóta foglalkoztat.

Advertisement

Az osztrákok elleni győzelem nem csak egy meccs volt, hanem egy önbizalmát veszített, jövőbe vetett hit nélküli nemzet győzelme.

Hogy a fenébe hathat egy a nemzetközi foci csúcsairól nézve vicces csoportkör győzelem és egy annál is jelentéktelenebb izlandi döntetlen ilyen katartikus felszabadító erővel, miért ölelkeztek kigyúrt kopaszok a rendőrökkel, mindenki mindenkivel. Mi hiányzott ehhez az elmúlt 25 évben? Naná, hogy nem csak a fociról beszélünk.

Advertisement

Mondjatok egy olyan közös önfeledt pillanatot, egy olyan épületet, eseményt, amire együtt jó szívvel emlékezünk vissza! Vagy egyszerűen csak soroljátok a politika, a kultúra, a sport legfontosabb pillanatait. Az emblematikus épületeinket!

Az elmúlt 25 év legszimbolikusabb pillanata az őszödi beszéd, a jelképes épülete a 4-es metró, sporteseménye pedig a hatnull. Az utóbbi hiába lóg túl a korszakon, a hatása a mai napig él. Nem tetszik? Mondjatok mást! Az jobb? Ezek a mi életünk, a mi munkánk teljesítményének jelképei. Nem apáinké, nem nagyapáinké és nem is a gyermekeinké. Igazságtalan, de ezek kötnek össze minket. Ezek adják ki valahol a mi nemzetünket, a hazánkat.

Advertisement

Ahol a kudarc a közös szimbólum, ott gyanakvás van, ahol gyanakvás van, ott felelősöket keresünk. Másokban keressük, a másikban keressük az okát. A különbségekben. Magunkban nem keressük, mert nincs ember, aki ezt megérdemeltnek gondolja. Nem keressük magunkban, mert ezt a terhet egymagunkban nem is lehet felvállalni.

Tehát akkor hibásak a zsidók, és hibásak horthysták (az a zsidó, és az a horthysta, akire mondom), hibásak az öregek a nyugdíjukkal, és a fiatalok, akik lusták. A bilderberg csoport a hibás, és a múltba révedő jobbosok, meg a hazaáruló liberálisok.

Advertisement

Valakinek ezt el kellett basznia, az fix.

Ahol a kudarc a közös szimbólum, ott talán már semmit nem mer tenni az, akinek kéne. Lehet, hogy a múltba menekül, lehet hogy a saját körébe, és lehet hogy külföldre. Vagy mindenen átgázol azért, hogy kiszakadjon belőle, vagy az országot kiszakítsa ebből.

Advertisement

Nem számít. Már nem értjük miért csinálja a másik. Van, aki most sem érti mi köze, mi közünk van nekünk, ahhoz a 11 sráchoz.

Share This Story

Get our newsletter