A bizarr n√∂v√©nyek sorozat √ļtt√∂rŇĎje a Codariocalyx motorius, egy tulajdonk√©ppen meglehetŇĎsen unalmas tr√≥pusi cserje D√©lkelet-√Āzsi√°b√≥l. √ögy n√©z ki mint, amit az √°rokparton is szedhetn√©l, nem terem egzotikus gy√ľm√∂lcs√∂t, nem eszik legyet. Mivel tr√≥pusi, m√©g csak a kertbe sem √ľltetheted.

Egyetlen specialitása van, de az kiemeli a növényvilágból. Mozog! Ráadásul zenére mozog, tehát tulajdonképpen táncol. Ez is az egyik neve, dancing plant, a másik meg a Távíró növény. Az utóbbit azért kapta, mert a levelek a fényt keresve maguktól is mozognak körbe, mint a szemafor, de sokkal lassabban, mint amikor egy 200 wattos hangfalból ráengeded az Enter Sandmant.

A levelek ilyenkor visszafogott pogózásba kezdenek, leginkább egy fesztivál reggeli belassult after partijára emlékeztet a látvány. A tapasztalatom szerint viszont semmi zenei ízlése nincs, ugyanolyan lelkesen csápol Kozsóra, mint a Stones Gimme Shelter-ére. A növény nálunk viszonylag ismeretlen, pedig már Darwin is értekezett róla a 19 században.

Tr√≥pusi l√©t√©re nem b√≠rja ha v√≠zben √°ll, az eny√©m is √≠gy d√∂gl√∂tt meg. Ebay-n beszerezhetŇĎ.