This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A Boszporusznál ma kilépett a medréből a történelem.

Puccs! Most! Történik! Élőben!

Kb ez volt az egyetlen, és Erdogan alapos munkája miatt egyébként nagyon halvány esély arra, hogy Törökország ne fordítson végleg hátat Európának. Hogy ne legyünk mindannyian foglyai egy önjáró (udvariasan) diktátor érdekeinek. Hogy ne szülessen meg a mámoros lehetőségekkel teli orosz-török nász, amit a helyi érdekellentétek és egy lelőtt orosz repülő csak elodázni tudott.

Advertisement

Puccs! A népakarat meggyalázása, aminek most mégis szurkolni kell. A nép akaratát tiszteljük, ha a sajátunk! Ha nem kedvükre való, az okosabbak önvizsgálatot tartanak, a kevésbé okosak gyalázkodnak egy sort, aztán eltűnnek a történelem süllyesztőjében. Minden tiszteletemmel, a török nép nem az én népem: tudok ellene szurkolni, ha az nekem úgy jobb. Önző vagyok, antidemokratikus, “gyarmatosító lelkületű”, bár utóbbinak persze elég kibic.

Vajon Erdogan hívására küld e Putyin hajókat s repülőket? S, mit küld Amerika, és a NATO válaszul, ha küld.

Advertisement

Nagypályás játszma indult ma este!

Élő közvetítést nyomok magamnak, ameddig bírom.

- John Kerry külügyminiszter szavai irtózatosan sokat mondóak: remélem béke biztonság és folytonosság lesz Törökországban.

Advertisement

Lehetne diplomáciai óvatosságnak minősíteni. de az USA egyik kulcsszövetségeséről van szó. Nem kívánt puccs esetén az elfogadhatatlan, az antidemokratikus, a vissza (esetleg a következmény) szavak az általánosan bevett frázisok. Ez meg olyan, mint a királynőtmegölninemkellfélnetek levél. Csak azért nem mondta, hogy hála a jó kurva égnek, mert még nem biztos. De hogy reménykedik a puccs sikerében, arra mérget veszek.

- Az orosz külügy is óvatos, ez jó jel. Az instant orosz dühroham több mint baljós lenne most.

Advertisement

- Erdogan skypeon jelenti, hogy övé a hatalom, és leszámolás lesz. Nem állítom, hogy ez lehetetlen, de skypeon mondta. Maradjunk ennyiben.

Illustration for article titled A Boszporusznál ma kilépett a medréből a történelem. em/em
Advertisement

- A BBC által idézett EU forrás szerint aránylag jól előkészített puccsnak néz ki. Nem egy négycsillagos forrás, ezt én is látom. A török hadseregnek egyébként is komoly gyakorlata van az aránylag jól előkészített puccsokban.

Másnap

Csak úgy nézett ki, mintha aránylag jól szervezett lenne. Egy nap alatt megbukott. Már hajnalban, lefekvés előtt sejthető volt. Az amerikai külügy hangsúlyváltása, és Erdogan támogatása elég egyértelmű jele volt annak, hogy puccs kudarcra van ítélve.

Advertisement

Az outsidereknek ezek az apró jelek árulják el a valóságos eseményeket. Ha az amerikai külügy támogatásáról biztosítja Erdogant, miközben két órával előtte még semleges választ ad egy demokratikusan megválasztott szövetséges bukásának lehetőségére, az nagyjából azt jelenti, hogy Erdogan bukása nem lett volna ellenére, de a forrásai (melyek a legjobbak a világon) már biztosra veszik a puccs kudarcát, ezért gyors támogatással azonnal mérsékelni kell a károkat.

Erdogan győzött, és ahogy már többen megírták a helyzet jelentősen romlott tegnaphoz képest. Valószínűleg a török demokrácia látszatát is fel fogja számolni (ironikus, nem igaz!), de attól félek, Erdogan realitásérzékének elvesztésén kívül most már semmi sem állítja meg az orosz-török szövetséget.

Advertisement

A következményekre előszeretettel aggatják, a beláthatatlan jelzőt, unatkozó és szenzációhajhász újságírók, de itt most helye, sőt súlya van. Még a beláthatóak is ijesztőek.

Share This Story

Get our newsletter